Jakość Kawy "Ogień".

W momencie opublikowania informacji o naszej kawie napynęły do nas wiadomości, a w nich opytania o jakość naszej kawy. Przedstawiamy poniżej informacje, jakie dosarczył nam Bartek z palarni "Kofikada" (link do www / link do facebooka):

ZIARNA: pracujemy wyłącznie na ziarnach premium i speciality.

BLENDY: 100% Arabica to brazylijska Cerrado of Minas segment speciality.
30% Robusta to klasa Premium ziaren India Cherry AA i 70% Arabica Cerrado of Minas segmentu speciality.

STOPIEŃ PALENIA: Jako, że pracujemy na zdrowych i silnych ziarnach o poprawnej wilgotności palimy je średnio. Na tyle ciemno, aby dobrze zachowywały się w automatach, kawiarkach i espresso ale na tyle jasno, aby zachować w nich możliwie najwięcej walorów smakowych. Nasz styl palenia to Nordic - Obydwie kawy mają charakterystykę słodką, w profilu wyczuwalne gorzka czekolada, delikatny karmel. W zapachu dominują klimaty orzechowe. Blend z robustą jest nieco bardziej korzenny, ma niższą kwasowość i jest bogatszy w kofeinę. Cerrado jest bardziej delikatne, ma za to bogatszy aromat: karmel, orzech, melasa.

Pozdrawiam, Bartek.

Zdjęcie: Fotografia na strychu - Łukasz Czerniewski

 

Drukuj